Karczma Krutyń
Miła atmosfera, smaczne jedzenie oraz piękna Krutynia krzepią ciało i duszę. Karczma położona jest nad brzegiem rzeki. Przy sprzyjającej pogodzie polecamy Gościom posiłki na świeżym powietrzu. Chętnie gościmy także zorganizowane grupy (w karczmie jest 60 miejsc). Polecamy kuchnie locavore – przyrządzamy dania wyłącznie z produktów regionalnych. Zapraszamy na oryginalne potrawy kuchni mazurskiej.
Karta dań
O kucharzu i jego powinnościach.
„Kucharz ma być ochędożny z czupryną albo głową wyczesaną, z ogoloną głową, rękami umytemi, paznoktami oberżnionemi, opasany fartuchem białym, trzeźwy, nieswarliwy, pokorny, chyży, smak dobrze rozumiejący, przyprawy albo potrzeby do potraw dobrze znający, a nade wszystko wszystkim usługujący”
Stanisław Czerniecki „COMPEDIUM FERCULORUM” (1682)
W trosce o naszych Gości i zgodnie z załącznikiem II do ROZPORZĄDZENIA PARLAMAENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (EU) NR1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentowi informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego I Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenmia Komisji (WE) nr 608/2004 oraz ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych, chcielibyśmy przypomnieć, że w Karczmie Krutyń przygotowujemy potrawy zawierające SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI:
1. Zboża zawierające gluten;
2. Soja i produkty pochodne
3. Orzechy i produkty pochodne
4. Orzechy ziemne i produkty pochodne
5. Nasiona sezamu i produkty pochodne
6. Mleko/ produkty mleczne / laktoza
7. Jaja i pochodne produktu
8. Ryby i produkty pochodne
9. Skorupiaki i produkty pochodne
10. Seler i produkty pochodne
11. Dwutlenek siarki i siarczyny
12. Gorczyca i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
ŚNIADANIA
Danie |
Jajecznica na maśle z 3 jaj, masło, koszyk pieczywa. |
Jajecznica na szynce / boczku z 3 jaj, masło, koszyk pieczywa. |
Omlet z 3 jaj z szynką / konfiturą, masło, koszyk pieczywa. |
Parówki z wody (3szt.), masło, koszyk pieczywa, ketchup/musztarda. |
Racuchy z twarogiem i musem jabłkowym (5 szt.). |
Serek wiejski z warzywami/konfiturą 200 g. |
Mix świeżych warzyw 100 g. |
ZESTAWY ŚNIADANIOWE
Danie |
Zestaw dla dwojga: Talerz wędlin i serów, twarożek wiejski z warzywami, konfitury, warzywa, masło, tosty, pieczywo, jajecznica na szynce oraz herbata/kakao/kawa (do wyboru). |
Śniadanie flisaka (dla dwóch osób): Talerz tradycyjnych wędlin, sery, twarożek wiejski z warzywami, warzywa, powidła domowe, chrzan, masło, chleb wiejski, omlet oraz herbata/kawa/kakao (do wyboru). |
Zestaw wegetariański (dla jednej osoby): Talerz serów, jogurt naturalny z prażonymi nasionami, konfitura, warzywa, syrop z mniszka lekarskiego, ciemne pieczywo, masło, omlet. |
NASZE SPECJAŁY
Danie |
Zupa krem z pokrzyw z czarnuszką i jajkiem 300 ml. |
Burger z jelenia w maślanej bułce, z konfiturą z czerwonej cebuli, grillowanym boczkiem, piklami, sosem grzybowym i sałatą z warzywami 600 g. |
Okoń z pokrzywowym pesto, białą fasolą w sosie warzywnym, zestaw surówek 160 g / 150 g / 100 g. |
Makaron penne z porem, pesto z pokrzyw i parmezanem 300 g. |
Nalewka Józefa (m.in.: z pigwowca, derenia, tarniny). |
Orzeźwiający napój z pigwą 300 ml. |
ZUPY
Danie |
Rosół królewski z domowym makaronem 300 ml. |
Sandaczowa 300 ml. |
Żur na zakwasie żytnim z wędzonym boczkiem 300 ml. |
Zupa dnia 300 ml. . |
DANIA DLA DZIECI
Danie |
Rosół z makaronem lub zupa dnia 200 ml. |
Chrupiące polędwiczki z kurczaka, frytki, surówka z białej kapusty 100 g / 100 g / 70 g |
Frytki z ketchupem 150 g |
DANIA GŁÓWNE
Danie |
Schabowy, ziemniaki opiekane, surówka z białej kapusty (240 g / 140 g / 100 g). |
Pierś kurczaka z grilla z sosem balsamicznym, szparagami, ziemniaki opiekane, zestaw surówek 160 g / 4 szt / 100 g. |
Sandacz z warzywami w białym winie i śmietanie, soczewica, sałata z warzywami 160 g / 140 g / 80 g. |
Placek ziemniaczany z gulaszem wołowym i kwaśną śmietaną, biała kapusta 450 g (gulasz 150 g). |
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną 5 szt. |
Naleśniki z twarogiem i owocami / musem jabłkowym z bitą śmietaną i czekoladą 2 szt. |
Pierogi z dziczyzną (podsmażane) 6 szt. |
Pierogi ruskie (podsmażane) 5 szt. |
SAŁATY
Danie |
Z kurczakiem grillowanym (300 g) – grillowana pierś kurczaka (150 g), mix sałata, pieczony ziemniak, rzodkiewka, pomidor, ogórek małosolny, koperek, szczypiorek , sos jogurtowo – musztardowy. |
Sałata z serem halloumi (300 g) – mix sałat, , awokado, czerwona cebula, pomarańcza, pomidor, ser halloumi, pestki dyni, orzechy włoskie, sos miodowo-winny, tosty. |
DESERY
Deser |
Lody z natury (tradycyjna receptura) 3 gałki, bita śmietana, sezonowe owoce. |
Jabłecznik z kruszonką na ciepło, gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną i czekoladą 200 g. |
Beza z kremem kawowym 150 g. |
SOKI NATURALNE
Sok |
Pomarańczowy 250 ml. |
NAPOJE CIEPŁE
Napój ciepły |
Herbata 200 ml |
Herbata owocowa 200 ml |
Herbata z pigwą 200 ml |
Kawa czarna 125 ml |
Kawa biała 150 ml |
Kawa po Turecku 200 ml |
Espresso 50 ml |
Cappuccino 150 ml |
Latte 150 ml |
Kakao 200 ml |
NAPOJE ZIMNE
Napój zimny |
Sok owocowy (pomarańczowy, jabłkowy) 300 ml. |
Nektar owocowy (czarna porzeczka) 300 ml. |
Coca Cola, Fanta, Sprite, Tonic 250 ml. |
Woda mineralna (gazowana, niegazowana) 330 ml. |
Orzeźwiający napój z pigwą 300 ml. |
PIWO
Perła z beczki 500 ml / 300 ml. |
Zwierzyniec z beczki 500 ml / 300 ml. |
Piwo bezalkoholowe 330 ml. |
Perła z butelki 500 ml. |
Redd’s 400 ml. |
Piwo z Browaru Kormoran Olsztyn but. (Świeże, Kormoran jasny, Warmińskie rewolucje) 500 ml. |
WINO
Wino lampka (wytrawne, półwytrawne , półsłodkie) 125 ml. |
Wino karafka (wytrawne, półwytrawne , półsłodkie) 500 ml. |
Wino butelka (wytrawne, półwytrawne, półsłodkie ) 750 ml. |
ALKOHOLE
Wódka z Mazur 500 ml. |
Biały Bocian 500 ml. |
Krupnik 40 ml. |
Soplica owocowa 40 ml. |
Żubrówka 40 ml. |
Gin 40 ml. |
Johnnie Walker Red Label 40 ml. |
Ballantines 40 ml. |
Nalewka Józefa (z pigwowca ,miodowa, z derenia, malina, z tarniny) 40 ml / 500 ml. |
Piwo grzane 500 ml. |
Wino grzane 200 ml. |