+48 604 51 22 13

Karczma Krutyń

Miła atmosfera, smaczne jedzenie oraz piękna Krutynia krzepią ciało i duszę. Karczma położona jest nad brzegiem rzeki. Przy sprzyjającej pogodzie polecamy Gościom posiłki na świeżym powietrzu. Chętnie gościmy także zorganizowane grupy (w karczmie jest 60 miejsc). Polecamy kuchnie locavore – przyrządzamy dania wyłącznie z produktów regionalnych. Zapraszamy na oryginalne potrawy kuchni mazurskiej.

Karta dań

O kucharzu i jego powinnościach.

„Kucharz ma być ochędożny z czupryną albo głową wyczesaną, z ogoloną głową, rękami umytemi, paznoktami oberżnionemi, opasany fartuchem białym, trzeźwy, nieswarliwy, pokorny, chyży, smak dobrze rozumiejący, przyprawy albo potrzeby do potraw dobrze znający, a nade wszystko wszystkim usługujący”

Stanisław Czerniecki „COMPEDIUM FERCULORUM” (1682)

ŚNIADANIA
Danie
Jajecznica na maśle z 3 jaj, masło, koszyk pieczywa.
Jajecznica na szynce / boczku z 3 jaj, masło, koszyk pieczywa.
Omlet z szynką i ziołami/konfiturą, masło, koszyk pieczywa.
Parówki z wody (3szt.), masło, koszyk pieczywa, ketchup/musztarda.
Racuchy z twarogiem i musem jabłkowym.
Serek wiejski z warzywami/konfiturą.
Mix świeżych warzyw.
ZESTAWY ŚNIADANIOWE
Danie
Zestaw dla dwojga: Talerz wędlin i serów, twarożek wiejski z warzywami, konfitury, warzywa, masło, tosty, pieczywo, jajecznica na szynce oraz herbata/kakao/kawa (do wyboru). Porcja dla 1 osoby: 27,00.
Śniadanie flisaka (dla dwóch osób): Talerz tradycyjnych wędlin, sery, twarożek wiejski z warzywami, warzywa, powidła domowe, chrzan, masło, chleb wiejski, omlet oraz herbata/kawa/kakao (do wyboru). Porcja dla 1 osoby: 30,00.
Zestaw wegetariański (dla jednej osoby): Talerz serów, jogurt naturalny z prażonymi nasionami, konfitura, warzywa, syrop z mniszka lekarskiego, ciemne pieczywo, masło, omlet.
NASZE SPECJAŁY
Danie
Zupa krem z pokrzyw z czarnuszką i jajkiem przepiórki.
Burger z jelenia w maślanej bułce , z konfiturą z czerwonej cebuli, piklami, sosem grzybowym i sałatą z warzywami.
Okoń z pokrzywowym pesto, placki z białej kapusty, zestaw surówek.
Nalewka Józefa 40 ml (z pigwowca, wiśni ,miodowa, derenia).
Orzeźwiający napój z pigwą.
ZUPY
Danie
Rosół królewski z domowym makaronem.
Sandaczowa.
Żur na zakwasie żytnim z wędzonym boczkiem.
Zupa dnia.
DANIA DLA DZIECI
Danie
Rosół z domowym makaronem lub zupa dnia.
Chrupiace polędwiczki z kurczaka, frytki, surówka z marchewki i jabłka.
Fish&Chips z sandacza, surówka z białej kapusty.
Frytki z ketchupem.
DANIA GŁÓWNE
Danie
Schab z jajkiem w koszulce z sosem chrzanowym, opiekane ziemniaki, zestaw surówek.
Pierś kurczaka grillowana z sosem z pigwy, placki z białej kapusty, zestaw surówek.
Gulasz z gęsich żołądków z curry, kasza gryczana, marynowana cyklantera.
Sieja smażona z sosem pietruszkowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z białej kapusty.
Sandacz z duszonymi w śmietanie warzywami, soczewica, surówka z kiszonej kapusty.
Placek ziemniaczany z gulaszem wołowym i kwaśną śmietaną, surówka z kiszonej kapusty.
Placki z kaszy gryczanej, puree z wędzonego łososia, duszony szpinak z czosnkiem.
Naleśniki ze szpinakiem i salsą pomidorową, zapiekane serem.
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną / żurawiną.
Naleśniki z twarogiem i owocami / musem jabłkowym z bitą śmietaną i czekoladą.
SAŁATY
Danie
Sałata z grilowanym kurczakiem (grillowana pierś kurczaka, mix sałat, pomidorki koktajlowe, papryka, czerwona cebula, ser feta, oliwki, sos jogurtowo ziołowy, tosty).
Sałata z jajkiem i grzankami z pokrzywowym pesto (mix sałat, ogórek, rzodkiewka, awokado, ser feta, parmezan, sos miodowo-musztardowy, tosty).
Sałata z karmelizowanym boczkiem i camembertem (karmelizowany boczek, mix sałat, panierowany camembert, winogrona, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, sos z derenia, tosty).
DESERY
Deser
Lody z natury (tradycyjna receptura).
Jabłecznik z kruszonką na ciepło, gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną i czekoladą.
Tort bezowy z kremem mascarpone i owocami.
SOKI NATURALNE
Sok
Pomarańczowy.
Burak, jabłko, ananas.
Pomarańcza, jabłko, seler naciowy.