Karczma Krutyń

Miła atmosfera, smaczne jedzenie oraz piękna Krutynia krzepią ciało i duszę. Karczma położona jest nad brzegiem rzeki. Przy sprzyjającej pogodzie polecamy Gościom posiłki na świeżym powietrzu. Chętnie gościmy także zorganizowane grupy (w karczmie jest 60 miejsc). Polecamy kuchnie locavore – przyrządzamy dania wyłącznie z produktów regionalnych. Zapraszamy na oryginalne potrawy kuchni mazurskiej.

Karta dań

O kucharzu i jego powinnościach.

„Kucharz ma być ochędożny z czupryną albo głową wyczesaną, z ogoloną głową, rękami umytemi, paznoktami oberżnionemi, opasany fartuchem białym, trzeźwy, nieswarliwy, pokorny, chyży, smak dobrze rozumiejący, przyprawy albo potrzeby do potraw dobrze znający, a nade wszystko wszystkim usługujący”

Stanisław Czerniecki „COMPEDIUM FERCULORUM” (1682)

W trosce o naszych Gości i zgodnie z załącznikiem II do ROZPORZĄDZENIA PARLAMAENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (EU) NR1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentowi informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego I Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenmia Komisji (WE) nr 608/2004 oraz ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych, chcielibyśmy przypomnieć, że w Karczmie Krutyń przygotowujemy potrawy zawierające SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI:

1. Zboża zawierające gluten;
2. Soja i produkty pochodne
3. Orzechy i produkty pochodne
4. Orzechy ziemne i produkty pochodne
5. Nasiona sezamu i produkty pochodne
6. Mleko/ produkty mleczne / laktoza
7. Jaja i pochodne produktu
8. Ryby i produkty pochodne
9. Skorupiaki i produkty pochodne
10. Seler i produkty pochodne
11. Dwutlenek siarki i siarczyny
12. Gorczyca i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

ŚNIADANIA
Danie
Jajecznica na maśle z 3 jaj, masło, koszyk pieczywa.
Jajecznica na szynce / boczku z 3 jaj, masło, koszyk pieczywa.
Omlet z 3 jaj z szynką / konfiturą, masło, koszyk pieczywa.
Parówki z wody (3szt.), masło, koszyk pieczywa, ketchup/musztarda.
Racuchy z twarogiem i musem jabłkowym (5 szt.).
Serek wiejski z warzywami/konfiturą 200 g.
Mix świeżych warzyw 100 g.
ZESTAWY ŚNIADANIOWE
Danie
Zestaw dla dwojga: Talerz wędlin i serów, twarożek wiejski z warzywami, konfitury, warzywa, masło, tosty, pieczywo, jajecznica na szynce oraz herbata/kakao/kawa (do wyboru).
Śniadanie flisaka (dla dwóch osób): Talerz tradycyjnych wędlin, sery, twarożek wiejski z warzywami, warzywa, powidła domowe, chrzan, masło, chleb wiejski, omlet oraz herbata/kawa/kakao (do wyboru).
Zestaw wegetariański (dla jednej osoby): Talerz serów, jogurt naturalny z prażonymi nasionami, konfitura, warzywa, syrop z mniszka lekarskiego, ciemne pieczywo, masło, omlet.
NASZE SPECJAŁY
Danie
Zupa krem z pokrzyw z czarnuszką i jajkiem 300 ml.
Burger z jelenia w maślanej bułce, z konfiturą z czerwonej cebuli, grillowanym boczkiem, piklami, sosem grzybowym i sałatą z warzywami 600 g.
Okoń z pokrzywowym pesto, białą fasolą w sosie warzywnym, zestaw surówek 160 g / 150 g / 100 g.
Makaron penne z porem, pesto z pokrzyw i parmezanem 300 g.
Nalewka Józefa (m.in.: z pigwowca, derenia, tarniny).
Orzeźwiający napój z pigwą 300 ml.
ZUPY
Danie
Rosół królewski z domowym makaronem 300 ml.
Sandaczowa 300 ml.
Żur na zakwasie żytnim z wędzonym boczkiem 300 ml.
Zupa dnia 300 ml. .
DANIA DLA DZIECI
Danie
Rosół z makaronem lub zupa dnia 200 ml.
Chrupiące polędwiczki z kurczaka, frytki, surówka z białej kapusty 100 g / 100 g / 70 g
Frytki z ketchupem 150 g
DANIA GŁÓWNE
Danie
Schabowy, ziemniaki opiekane, surówka z białej kapusty (240 g / 140 g / 100 g).
Pierś kurczaka z grilla z sosem balsamicznym, szparagami, ziemniaki opiekane, zestaw surówek 160 g / 4 szt / 100 g.
Sandacz z warzywami w białym winie i śmietanie, soczewica, sałata z warzywami 160 g / 140 g / 80 g.
Placek ziemniaczany z gulaszem wołowym i kwaśną śmietaną, biała kapusta 450 g (gulasz 150 g).
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną 5 szt.
Naleśniki z twarogiem i owocami / musem jabłkowym z bitą śmietaną i czekoladą 2 szt.
Pierogi z dziczyzną (podsmażane) 6 szt.
Pierogi ruskie (podsmażane) 5 szt.
SAŁATY
Danie

Z kurczakiem grillowanym (300 g) – grillowana pierś kurczaka (150 g), mix sałata, pieczony ziemniak, rzodkiewka, pomidor, ogórek małosolny,  koperek, szczypiorek , sos  jogurtowo – musztardowy.

Sałata z serem halloumi (300 g) – mix sałat, , awokado, czerwona cebula, pomarańcza, pomidor, ser halloumi, pestki dyni, orzechy włoskie, sos miodowo-winny, tosty.

DESERY
Deser

Lody z natury (tradycyjna receptura) 3 gałki, bita śmietana, sezonowe owoce.

Jabłecznik z kruszonką na ciepło,  gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną  i czekoladą 200 g.

Beza z kremem kawowym 150 g.

SOKI NATURALNE
Sok
Pomarańczowy 250 ml.
NAPOJE CIEPŁE
Napój ciepły
Herbata 200 ml
Herbata owocowa 200 ml
Herbata z pigwą 200 ml
Kawa czarna 125 ml
Kawa biała 150 ml
Kawa po Turecku 200 ml
Espresso 50 ml
Cappuccino 150 ml
Latte 150 ml
Kakao 200 ml
NAPOJE ZIMNE
Napój zimny
Sok owocowy (pomarańczowy, jabłkowy) 300 ml.
Nektar owocowy (czarna porzeczka) 300 ml.
Coca Cola, Fanta, Sprite, Tonic 250 ml.
Woda mineralna (gazowana, niegazowana) 330 ml.
Orzeźwiający napój z pigwą 300 ml.
PIWO
Perła z beczki 500 ml / 300 ml.
Zwierzyniec z beczki 500 ml / 300 ml.
Piwo bezalkoholowe 330 ml.
Perła z butelki 500 ml.
Redd’s 400 ml.
Piwo z Browaru Kormoran Olsztyn but. (Świeże, Kormoran jasny, Warmińskie rewolucje) 500 ml.
WINO
Wino lampka (wytrawne, półwytrawne , półsłodkie) 125 ml.
Wino karafka (wytrawne, półwytrawne , półsłodkie) 500 ml.
Wino butelka (wytrawne, półwytrawne, półsłodkie ) 750 ml.
ALKOHOLE
Wódka z Mazur 500 ml.
Biały Bocian 500 ml.
Krupnik 40 ml.
Soplica owocowa 40 ml.
Żubrówka 40 ml.
Gin 40 ml.
Johnnie Walker Red Label 40 ml.
Ballantines 40 ml.
Nalewka Józefa (z pigwowca ,miodowa, z derenia, malina, z tarniny) 40 ml / 500 ml.
Piwo grzane 500 ml.
Wino grzane 200 ml.